Zázračná kurkuma - podzimní tip - léčba i prevence

Podzim nám ukázal svou sílu a naše těla se musí obrnit a zahřát. Sluníčka už si nemůžeme užívat tolik jako v létě, a tak tu mám pro Vás tip na vynikající zahřívací lék i prevenci v jednom, který Vám to sluníčko tak trochu připomene ☺

Jasně, řeknete si. Zázvorový čaj zná každý ☺ Ale kdo z Vás si dělal čaj z čerstvé kurkumy?

Kurkuma je zázvoru hodně podobná. Jedná se o vytrvalou rostlinu s hlízovitým oddenkem z něhož vyrůstají kořeny a řapíkaté listy. Má mnoho léčivých vlastností a je hojně využívanou bylinou hlavně v Indii, kde je užívaná pro své vlastnosti už po tisíce let.

Pro naše účely vyzdvihnu hlavně tyto nenahraditelné vlastnosti:

  • Je antibakteriální a protiplísňová
  • Působí protizánětlivě
  • Je silným antioxidantem
  • Působí antisepticky
  • Uklidňuje zažívání
  • Podporuje trávení díky mírně zvýšené tvorby žluči

Abych to blíže upřesnila. Za všechny tyto a mnoho dalších účinků si zaslouží velkou poklonu látka, která se jmenuje Kurkumin. Tedy účinný antioxidant, který se v kurkumě vyskytuje a kterému můžeme mu poděkovat za krásné žlutou barvu.

         S kurkumou jak ji známe (čerstvou, v prášku, nebo ve formě extraktu) je trochu problém. Jde o to, že ji naše tělo samotnou hůře vstřebává a tedy i její účinnost se tak snižuje. Pokud chceme dosáhnout až 2000x lepší účinek je dobré ji kombinovat s látkou, která se nazývá piperin a kterou můžeme najít v černém pepři.

Kombinace se zázvorem ukázala v laboratorních testech silnější působení, než pokud se látky užili samostatně. (Jejich účinek se sečte).

Pokud budeme chtít účinky našeho zázračného nápoje ještě více umocnit, můžeme si ještě předtím vymačkat čerstvý grepový džus. Grapefruitová šťáva působí podobně jako piperin (černý pepř), tedy jako inhibitor. Díky zablokování trávícího enzymu se více kurkuminu dostane přes trávení do krve. A to je oč tu běží.

Recept na Kurkumový zázrak

Recept na Thajskou polévku Hokkaido s kurkumou a zázvorem