Superfoods

Superpotraviny jsou ty nejnabušenější poživatiny, s obsahem vysokého množství tělu prospěšných látek.

Většina z nich pochází z míst, kde v nepříznivých životních podmínkách sídlily starodávné civilizace, jako např. pohoří Jižní Ameriky, tropické pralesy v Asii, či pouště Afriky. V těchto náročných podmínkách přežily jen plodiny, které se musely adaptovat na drsné podmínky tím, že se naučily zadržovat v sobě co možná nejvíce živin. 

Dodávají energii, vitamíny, minerály a současně rozjasňují mysl. Obsahují vysoce koncentrované živiny, které na lidi žijící v České republice, nebo Evropě působí velice efektivně.

Jedná se o tmavě fialové plody, které vypadají podobně jako bobulky červeného vína. Obsahují 2x větší množství antioxidantů než borůvky a téměř 10x vyšší než víno.
Jedná se o ovoce, které se rozšířilo na asijském, evropském i americkém kontinentu díky svým jedinečným funkčním vlastnostem pro zdraví. Má citrusovou chuť a může se pochlubit větším množstvím vitaminů a minerálů než najdeme v pomerančích
Neboli, také přírodní antibiotikum. Kuličky brusinek skrývají opravdu zdraví prospěšné látky. Obsahují vysoký podíl karotenoidů – provitamin A, vinamíny skupiny B a C. Pro tělo prospěšné jsou i minerální látky jako vápník, draslík, sodík, železo, v menším množství je zastoupen chrom, jód a nikl.
Obsahují významné množství vlákniny a bílkovin. Jejich hlavním přínosem je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Obsahují 3x více železa než ve špenátu, 2x více draslídu než v banánech a 5x více vápníku než v mléce.
Chlorela je zelená řasa s neobvykle vysokým obsahem chlorofylu (nejvíce ze všech známých rostlin), což dává Chlorele svou charakteristickou hluboce smaragdově zelenou barvu.
Získává se sběrem nektaru z květů kokosových palem. Ten se díky vysušení přemění na krystalky cukru. Je považován za sladidlo, které nejméně zatěžuje životní prostředí. Má stejnou sladivost jako bílý cukr. Ideální je pro použití do kávy, kokteilů, dezertů apod.
Obsahují 45% nenasycených mastných kyselin (konopné semínka jsou spolu se semínky chia a lněnými semínky považována za jejich nejlepší zdron Mohou být hlavní výchozí surovinou do pomazánek, dezertů, nevařených polévek, koktejlů bez mléčného základu, lze je sypat na salát, do vloček nebo je pojídat jen tak. Jsou bohatá na vitamin E a želežo, léčí srdeční nemoci, artritidu, záněty kůže, mají obecně silné protizánětlivé účinky.
Matcha tea je nejefektivnějším způsobem jak do sebe dostat účiné látky zeleného čaje. Jedná se o světle zelený jemný pudr, který je 100% zeleným čajem. Nepřidávají se do něj žádná barviva, či konzevační látky, při jeho výrobě nedochází k fermentaci.
Mldadý ječměn, neboli šťáva z mladého ječmene je enzymatický nápoj plný biologicky aktivních látek.
Pokud toužíte po 100% kakau, a rádi by jste využili veškeré živiny, které obsahuje, dejte si „nepražené kakao“. Je zpracováno do teploty 42`C a tak je v něm zachováno široké spektrum minerálních látek. Je významným zdrojem hořčíku, železa, síry, chromu, manganu a zinku. Je až 20x bohatší na antioxidanty než klasické kakao. Působí proti stresu, je lehkým afrodiziakem. Kakaovník znali již Olmékové před 3000 lety, první hořkou tekutinu uvařili Mayové.
Spirulina je modrozelená řasa známá svojí náročností na čistotu prostředí, ve kterém žije. Patří mezi spirálovité mikrořasy, kterým se dobře daří v alkalických vodách.
Je přírodním sladidlem, které se získává z ovoce, zeleniny či rostlin. Má stejnou sladivost jako cukr, tedy používáme ho ve stejném množství. Jeho energická hodnota je však výrazně nižsí. Pouhých 350 kcal/100g a Glykemický index je pouhých 13, je tedy vhodný pro diabetiky. Navíc má schopnost ochraňovat dětské zoubky před kazem, což je vlastnost, kterou bychom jen s těží hledali u sladidla.